piątek, 6 września 2013

Polskie sery zagrodowe w drodze do ideału” – spotkanie i degustacja z Gienem Mientkiewiczem

W ramach Ogólnopolskiego Festivalu Dobrego smaku miałam również okazję uczestniczyć w degustacji serów zagrodowych z udziałem Gieno Miętkiewicza – polskiego serowara, odkrywcę, miłośnika i twórcę nazwy polskich serów zagrodowych, jest także prowadzącym program „Przez dziurkę od sera” w kuchni+


Jako, że jestem wielką wielbicielką wszystkich serów, również tych dla odważnych, spotkanie to było dla mnie niezwykle miłym przeżyciem. Tematem spotkania było poznanie mniej znanych i nieprodukowanych masowo serów polskich. Główną atrakcją było otwieranie kręgów serowych. Na początek małe łomnickie sery kozie z kozieradką i czarnuszką (od dawna mój ulubiony, można kupić na Tyglu). 


 Następnie Gieno opowiedział o produkcji i uraczył nas „oldpolanami” – Bursztynem, Szafirem i Rubinem. Wszystkie o bogatym smaku i lekko słodkawym aromacie.



Finał należał do emilgrana. Ser podobny parmezanu czy grana padano, bardzo twardy, kruchy o intensywnym aromacie. Rozkrawanie było bardzo emocjonujące, krąg waży 35 kg. Ser ma niezwykle przyjemny aromat, słodkawo kwaskowaty smak i cudownie rozpływa się w ustach.





Koniec należał do sera klasztornego dla koneserów. Ser był lekko gorzkawy, bardzo intensywny w smaku i nie należy do tych jadanych w standardowych porcjach. Wystarczy odrobinka by poznać pełnię jego mocy i mino niechęci większości uważam że jest wart spróbowania. 



Galeria i relacje:


1 komentarz:

  1. Ogromny krąg sera *_*. Też chciałabym spróbować ten ser.
    Świetny post :)
    Obserwuję :D

    http://zdrowe--odzywianie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń